Informatie

Aanleiding

Limburg bruist van de popmuziek!

De provincie Limburg kent een rijk muziekklimaat. De blaasmuziek behoort tot de wereldtop en is onderdeel van het muzikale DNA van de Limburger. Maar ook de popmuzieksector groeit en bloeit als nooit tevoren. Onderzoek wijst uit dat meer dan 35.000 Limburgers actief popmuziek beoefenen en dat er bijvoorbeeld meer dan 2.600 bands actief zijn. De afgelopen jaren hebben gemeentes en de provincie flink geïnvesteerd in onze infrastructuur: elke grote stad heeft een professioneel poppodium en de provincie telt meer dan 100 pop- en dancefestivals. Van kleine gratis toegankelijke dorpsfestivals als ‘Sjilvend Rock(t)’ en ‘Tispelpop’ tot grote commerciële festivals als Bospop, Solar Weekend en Pinkpop. De podia en festivals trekken jaarlijks gezamenlijk meer dan een miljoen bezoekers. Duizenden Limburgers zijn actief als vrijwilliger en honderden ZZP’ers zoals musici, technici, productieleiders, vaste krachten en toeleveranciers verdienen er hun boterham aan. Limburg kent vele nationaal en internationaal succesvolle artiesten zoals Dewolff, Lucas & Steve, Blackbird, Kovacs, Stephanie Struik, Rowwen Hèze, Moksi, ANBU-gang, Epica en The Ragtime Rumours. Dankzij de snelle ontwikkeling en professionalisering van de Limburgse popsector de afgelopen tien jaar kan en wórdt er ook flink geïnvesteerd in talentontwikkeling. Nieuwe talenten met grote potentie zoals Solomon, Mt. Atlas, Blabbermouf, Elle Hollis en Subp Yoa dienen zich al aan en staan klaar om Nederland en de wereld te veroveren.

Een harde trap op de rem….

Toen kwam de Coronacrisis. Alle concerten, festivals en tours in binnen- en buitenland werden afgelast en de sector kwam ruw tot stilstand. De podia en festivals hadden hard gewerkt om een goed programma te kunnen bieden, muzikanten zien al hun voorbereidingen voor een release van hun album, vaak gepaard met een club- of festivaltour, in het water vallen. En juist voor een sector die zo ondernemend is en zo goed in staat is om eigen middelen te creëren, komt de crisis hárd aan! Want: de podia zijn voor het gezond draaien van hun onderneming voor 60 tot soms wel 70% afhankelijk van opbrengsten uit ticketverkoop, horeca en verhuur. Muzikanten leven met name van gages die ze ontvangen door op te treden, immers uit de verkoop van hun muziek hebben ze nog meer weinig opbrengsten. Een groot deel van de in het popcircuit werkzame professionals en toeleveranciers zoals licht- en geluidstechnici, productieleiders, podium- en tentenbouwers en verhuurders van geluidsinstallaties e.d. verdienen een groot deel van hun jaarinkomsten of omzet juist in de zomerperiode. Needles to say: de impact op de sector is groot!

Zichtbaar en erop uit!

Het is van ongekend belang dat de sector, muzikanten, bands en de podia, in contact blijven met hun publiek. Ondanks alle online-initiatieven, is het urgent om als sector naar buiten te treden. Alleen op die manier komt de sector weer in contact met haar publiek en kunnen we proberen het vertrouwen van de muziekliefhebbers en bezoekers van alle concerten en optredens terug te winnen. Door coronatijd heeft de Limburgse popsector meer dan ooit behoefte aan zichtbaarheid en erkenning! Daarom hebben we, L1 en Pop in Limburg, ‘Dé Week’ opgezet om de sector een hard onder de riem te steken, om ons talent een podium te bieden én om niet in de laatste plaats muziekliefhebbers in Limburg de gelegenheid te geven om weer live muziek te beleven, door de héle provincie.

Hulp bij organiseren

Wil je een concert organiseren tijdens de Week van de Limburgse Popmuziek, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kan aanpakken? We helpen je graag!

Meer informatie nodig over de organisatie van een evenement? Download hier het organisatie stappenplan en een voorbeeld draaiboek

Mocht je er echt niet uitkomen en heb je nog vragen? Mail deze dan naar info@popinlimburg.nl 

Vraag een financiële bijdrage aan!

Met ‘de Week van de Limburgse Popmuziek’ willen we popmuzikanten en poporganisaties in de spotlight zetten, ze (financieel) een steuntje in de rug geven en bovendien uitdragen hoe belangrijk onze Limburgse popcultuur is. De eerste 40 aangemelde concerten voor deze actieweek kunnen we via onderstaande regeling een financiële ondersteuning bieden.

Regeling

Pop in Limburg stelt voor ‘de Week van de Limburgse Popmuziek’ een groot bedrag ter beschikking, mogelijk gemaakt door samenwerking met het Cultuurfonds. In totaal kunnen er 50 aanvragen worden gehonoreerd. Per aanvraag kan er € 300,- worden toegekend. Van dit bedrag dient minimaal € 200,- te worden besteed aan de gage(s) van de optredende artiest(en). Het resterende bedrag mag worden besteed aan organisatie- of techniekkosten.

Wie kan aanvragen?
Privépersonen, Limburgse muzikanten en instellingen kunnen een aanvraag indienen voor een (buiten)concert. Eigenlijk iedereen die in het kader van deze actie zijn of haar tuin, schuur, binnenplein of zaal (denk aan poppodium, muziekcafé, jongerencentrum of buurthuis, e.d.) openstelt. Het concert kan dus georganiseerd worden door een muziekliefhebber maar ook muzikanten (en managers) kunnen een concert organiseren (waar ze zelf en/of collega-muzikanten optreden).

Let op!

  • Als organisator kan je een financiële bijdrage krijgen voor  maximaal 1 event per dag. Dit betekent dus dat de financiële aanvraag niet wordt gehonoreerd voor meerdere events op 1 dag.
  • Als artiest kun je maximaal voor 2 optredens tijdens ‘De Week van de Limburgse Popmuziek’ een bijdrage ontvangen. Je mag daarnaast wel meer events aanmelden (zonder financiële bijdrage).

Wat zijn de voorwaarden van de programmering?
De geprogrammeerde acts zijn van Limburgse bodem en brengen live muziek ten gehore. De hoofdmoot van het repertoire bestaat uit eigen nummers. Het concert kan bestaan uit een show van 1 artiest of meerdere artiesten. De bijdrage regeling is bedoeld voor muzikanten die in het verleden al (regelmatig) hebben opgetreden en serieus bouwen aan hun muzikale carrière (hetgeen tot uiting komt door bijvoorbeeld content op social media / eerdere optredens / releases / netwerk). Er kan bijvoorbeeld geen financiële bijdrage aangevraagd worden voor je negenjarige nichtje dat in de tuin aan opa en oma een concert geeft op haar akoestische gitaar.

Waar vinden de (buiten)concerten plaats?
De concerten vinden bij voorkeur plaats op locaties in de open lucht en op een plek waar geen vergunning voor aangevraagd hoeft te worden. Dat houdt concreet in dat het moet plaatsvinden op privé terrein. Een concert in het stadspark of op de markt gaat dus niet. Er blijven echter nog veel bijzondere plekken over! De shows kunnen plaatsvinden in je eigen achtertuin of bij die van een kennis. Heeft je oom een erf? Daar kan het ook! De lokale boer kan zijn weiland ter beschikking stellen en je vader kan een dance producer op de oprit een show laten geven. Beschikt een organisatie over een eigen zaal of buitenterrein? Daar mag het ook! Uiteraard dient er altijd toestemming te zijn van de eigenaar van het terrein. Maak onderling duidelijke afspraken zodat misverstanden voorkomen worden.

Hoe dien ik een aanvraag in?
Via het aanvraagformulier. Dit formulier bestaat uit de onderdelen: gegevens aanvrager en concert, promotie en begroting.

Na afloop van het concert is de aanvrager verplicht om “af te rekenen” middels het afrekenformulier. Dit bestaat uit drie onderdelen: financieel eindoverzicht van alle gemaakte kosten, promotiemateriaal en betaalbewijzen (zoals gageverklaringen/facturen en bonnen). De bijdrage wordt enkel overgemaakt naar de bankrekening van de aanvrager als de afrekening volledig en correct ontvangen is, en in overeenstemming is met de voorwaarden die aan de aanvraag gesteld zijn.

Aanvragen kunnen maximaal tot één week voor het concert worden ingediend. Uiterlijk maandag 1 juli krijg je te horen of je aanvraag wordt gehonoreerd. De afrekening dient binnen twee weken na het plaatsvinden van het concert te zijn verstuurd naar ondersteuning@popinlimburg.nl.

Vragen?
Nog nooit een (subsidie) aanvraag gedaan? Dat maakt niets uit! In het aanvraagformulier staat duidelijk uitgelegd wat we van je willen weten. Heb je toch vragen? Stuur gerust een mail naar ondersteuning@popinlimburg.nl

Organisatie

Deze ‘Week van de Limburgse Popmuziek’ is een initiatief van de provinciale popmuziekkoepel Pop in Limburg en de regionale omroep L1. De provinciale campagne wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en de Provincie Limburg.

Alle concerten op deze website worden door particulieren, muzikanten of lokale organisaties zoals muziekcollectieven, jongerencentra, cafés en cultuur- en poppodia aangeboden en geproduceerd.

Alle bovengenoemde partners promoten gezamenlijk alle optredens.